- Del 21 d’abril al 26 de maig, el municipi acull el XVIII Cicle de Concerts de Primavera amb quatre jornades de música per a tots els públics
Primavera és sinònim de música al Poble Nou de Benitatxell. Del 21 d’abril al 26 de maig, el municipi acull el XVIII Cicle de Concerts de Primavera amb nombroses propostes d’entrada lliure i gratuïta, que es centren enguany en la disciplina de cant.
La Primavera Musical 2024 arrancarà el diumenge 21 d’abril amb el concert del Cor i Orquestra de La Rectoria, que interpretarà el ‘Réquiem kv 626’ de W. A. Mozart, l’última i icònica obra del compositor austríac que no va poder finalitzar en 1791 en morir al desembre d’eixe mateix any. Serà a les 18:00h a l’Església Santa Maria Magdalena.
A les 60 veus del cor s’uniran quatre excepcionals solistes (la soprano Pepi Lloret, la mezzosoprano Carla Mayer, el tenor José Martínez i el baix Carlos López Galarza), una orquestra de 22 instrumentistes amb el destacat concertista Josep Vicent Giner a l’òrgan i el seu director Jaime Morell.
Fundat al setembre de 2005, el Cor de La Rectoria desenvolupa des dels seus inicis una destacada activitat concertística en la Comunitat Valenciana, participant en diferents festivals i cicles de concerts. Des de 2012 ha clausurat totes les edicions del Festival Internacional d’Orgue de Pedreguer i des de la seua creació, en 2008, és el cor resident del cicle de concerts Música Sacra a La Rectoria.
En 2014 és convidat als concerts participatius organitzats per l’Orquesta Filarmonía de Madrid a l’Auditori Nacional. Des de la temporada 2016/17 col·labora assíduament amb diverses societats musicals i orquestres en programes simfònic-corals en auditoris com el Palau de les Arts, i des de 2016 organitza, junt amb l’organista Josep Vicent Giner, el projecte coral participatiu ‘La veu i l’orge’.
El següent cap de setmana, el 28 d’abril, serà el torn de l’Orfeó Universitari de València, que actuarà a les 18:00h a l’església. Interpretarà el programa ‘A més d’Estelles’, una obra que pretén recordar i retre homenatge al poeta de Burjassot en la celebració del centenari del seu naixement, alhora que posar-lo en context i recordar aquella generació d’escriptors i escriptores que van decidir escriure en valencià en uns moments molt complicats, dignificar la llengua i regalar-nos un munt de literatura de gran qualitat.
Fundat el 1947 en el si de la Universitat de València, l’Orfeó Universitari de València està format per estudiants, graduats i professors. Han sigut directors Jesús Ribera (1947-1971), Eduardo Cifre (1972-1997), Josep Ramon Gil-Tárrega (1998-2004), Constantino Martínez-Orts (2005-2011) i, des de 2012, Francesc Valldecabres.
Ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris, ha sigut seleccionat entre els millors del món i ha participat en els festivals internacionals de cors universitaris celebrats a Lilla, Nova York, Coïmbra, Manila, Roma, Poznan, etc. Ha realitzat gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Txecoslovàquia, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, els EUA, l’Índia, Filipines, la Xina, Romania, Noruega, etc. Ha gravat uns trenta discs de música coral dels estils més variats i posseeix la Màxima Condecoració Universitària amb caràcter col·lectiu i la Fulla de Llorer de la Cultura de l’Associació Valenciana de Premsa, la Distinció de l’Ordre de Jaume I, l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana o la Medalla d’Or de la Ciutat de València, entre altres distintius.
Després d’unes setmanes d’aturada durant les festes de La Rosa, els concerts tornaran el diumenge 19 de maig amb la proposta de l’OMA – Orquestra de la Marina Alta, que actuarà a les 18:00h a l’església. L’OMA va ser creada l’any 1998 (l’any passat va celebrar el seu 25 aniversari) pel director d’orquestra Francesc Estévez amb l’afany de cobrir un buit important en la cultura de la comarca de la Marina Alta.
Fins hui ha realitzat més de 550 concerts, destacant el del Palau de la Música de València, el de l’Auditori del Conservatori Superior de Música de Palma, el de la Catedral de Terol i el de la temporada de concerts i òpera d’Alcoi. També ha registrat diversos CD’s com l’Òpera Recital amb el tenor José Sempere, la Xicoteta Serenata Nocturna o composicions com l’Himne de la Marina Alta.
Tancarà el cicle el gran concert que ha preparat per a l’ocasió l’Agrupació Músic-municipal Santa María Magdalena el diumenge 26 de maig, a les 18:00h, en la plaça de l’Església. Junt amb els músics de la Banda i el seu director, Manuel Alejandro Romero, actuarà l’alumnat de Conjunt coral de l’Escola Municipal de Música del Poble Nou de Benitatxell i Petit Ars de Xàbia.