- L’Oficina de Patrimoni ha recuperat diverses peces de tosca, rajoles de fang cuit, quadres religiosos, un atuell i unes cistelles que servien com a ruscos
Hi ha cases antigues que alberguen grans tresors. No d’eixos d’un elevat cost monetari, però sí d’un enorme valor patrimonial i històric que recupera la memòria i la identitat d’un poble. Al Poble Nou de Benitatxell, dos donacions privades has ajudat a engrandir eixe patrimoni. Els propietaris de les cases número 17 i 19 del carrer Major, un matrimoni procedent d’Anglaterra i una dona d’origen rus, han cedit a l’Ajuntament importants peces que seran guardades com a elements etnològics d’alt valor.
Després d’adquirir estes dos vivendes en ple nucli històric per a restaurar-les, els arqueòlegs de l’Oficina de Patrimoni local van inspeccionar els immobles tal com mana el reglament que preserva els habitatges que es troben en zones protegides. En elles van veure peces interessants per a la història local i, atés que anaven a ser rebutjades després de la reforma, van arribar a un acord de cessió amb els propietaris.
Així, s’han donat diverses peces de tosca, rajoles de fang cuit, unes cistelles que servien com a ruscos, quadres religiosos i un atuell que s’utilitzava per a contindre calç. Els amos han cedit els elements que anaven a rebutjar, mentres que uns altres, com ‘tinajons’ o paviments de rajoles hidràuliques, han decidit conservar-los a l’interior de les vivendes per al seu gaudi. A més, per a restaurar la façana, es va retirar un cartell que explicava la història de la casa, però, després d’això, han tingut a bé tornar a col·locar-ho perquè la gent valore la història d’eixes cases.
“Per a ells és un valor afegit que la història de la seua vivenda es conega”, han explicat els arqueòlegs de l’Oficina de Patrimoni, Humberto García i Alejandro Gomis. “Comptaven amb nombrosos elements etnogràfics que, encara que no es troben en perfectes condicions, sí que ens aporten informació rellevant sobre la història del municipi. Per als propietaris no tenien un valor i anaven a anar al contenidor d’enderrocs, però per a l’Ajuntament compten amb un gran valor històric i patrimonial en presents i futures intervencions, ja que poden ser emprats en el desenvolupament d’un centre d’interpretació, museu o, fins i tot, en la restauració del llavador dels Pous de l’Abiar, on sabem que hi ha peces de fang cuit altament degradades que podran ser reemplaçades per les donades”.
Les donacions s’han realitzat de manera voluntària mitjançant un document de donacions de béns mobles elaborat per l’Oficina de Patrimoni i revisat per l’advocat del consistori.
“Estem molt contents i agraïts que hi haja gent que aprecie i cuide el nostre patrimoni i, a més, el vulga posar en valor”, ha apuntat el regidor de Patrimoni, Víctor Bisquert. “Estes persones han comprat vivendes en el nucli històric i han sabut entendre la importància de conservar i protegir la història i el patrimoni del municipi. Són un gran exemple que s’ha de conéixer i reconéixer”.
Bisquert ha recordat, a més, que tots els elements amb algun valor històric o patrimonial són benvinguts i que, si hi ha veïns i veïnes que disposen d’articles dels quals vagen a desfer-se’n, es posen en contacte amb l’Ajuntament a través de l’Oficina de Patrimoni per a estudiar la seua conservació.
Cal recordar que el nucli històric del Poble Nou de Benitatxell està declarat Bé de Rellevància Local i, per tant, el protocol exigeix que quan es realitza una obra en una zona protegida cal comunicar-ho a l’ajuntament perquè siga inspeccionada pels arqueòlegs, els qui determinaran si és necessari conservar algun element etnològic amb valor històric per al municipi.